Articles

Gümüş takı derneğinde nöbet değişimi.

Gümüş takı derneğinde nöbet değişimi.

İstanbul Gümüş Takı İmalatçıları ve Toptancıları Derneği’nin (İGTİTD) İKO Zerger Restoran’da yapılan Genel Kurul toplantısında başkanlığa Süleyman Akgün seçildi.

Türk kuyumculuğunun en örgütlü birimlerinin başında gelen gümüş takı sektörü, yeni bir dönemi daha geride bıraktı. Tavuk Pazarı ve çevresine kurdukları güvenlik ağıyla meslektaşlarına örnek olan gümüş takı sektörü, geçtiğimiz aylarda kurdukları İstanbul Gümüş Takı İmalatçıları ve Toptancıları Derneği’nin (İGTİTD) ilk Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. İKO Başkan Vekili ve Hazar Kuyumculuk’un sahibi Alper Hazar’ın kurucu başkanlığını yaptığı derneğin toplantısı, İKO Zerger Restoran’da yapıldı. Genel Kurul’da başkanlığa Akgün Gümüş’ten Süleyman Akgün getirildi. İKO’da kurulan Gümüş Komisyonu’nda yer alan isimler, derneğin yönetim kuruluna da seçildi. İGTİTD Yönetim Kurulu, Yedek Üyeler ve Denetleme Kurulu ise şu isimlerden oluştu:

İbrahim Sungurlu (Kilim Silver), Akif Durgun (Akif Silver), Hüseyin Günaydın (Asilsan Zincir), Yavuz Özkan (Özkan Gümüş), Mehmet Özcan (Özcan Gümüş) ve Çağlayan Bayram.

Yedek üyeler; Önder Diyarbakırlıoğlu (Önder Silver), Mehmet Ali Sayad (Gümüş Ay), Mehmet Yüce (Yüce Silver), Candan Sezer (Simin), Murat Keleşoğlu (Başkent Gümüş).

Denetleme Kurulu; Çetin Türkmen, İsmail Tarkut (Tankurt Gümüş), Metin Kartal (Kar Gümüş).

Hazar: Birlikteliği bırakmayalım
İstanbul Gümüş Takı İmalatçıları ve Toptancıları Derneği’nin kurulmasına ön ayak olan İKO Başkan Vekili Alper Hazar, sektör tarafından daha önce komisyonda görev alan isimlerin yeniden yönetime girmesinden mutlu olduğunu söyledi.

 

“Gümüş takı sektörü olarak sorunlarımızı; artık bu dernek üzerinden çözüme kavuşturacağız. Dernek olarak Fatih Platformu’nda da yerimizi aldık. Platform vasıtasıyla bölgedeki sorunları ilgili kamu kurumlarını ileteceğiz. Derneğimiz daha kurulmadan önce önemli bir projeyi hayata geçirdi. Tavuk Pazarı ve çevre sokaklarını 24 saat kameralarla güvenlik çemberi altına aldık. Dernekle bir güç oluşturduk. Genelde sorun olduğu zaman hepimiz bir araya geliyoruz; ama sıkıntı olmadığı zaman yokuz. Unutmayalım ki kuyumculuk sektörü içerisinde küçücük bir damla kadarız. Birlikte hareket edersek büyük güç oluştururuz. Bu nedenle birlikte hareket etmeyi hiçbir zaman bırakmayalım. Bırakırsak, bundan sonra hiçbir kabiliyetimiz olmaz. Hiçbir şekilde temsil de edilemeyiz. Güçsüz duruma düşeriz.”

Derneğin kurucu başkanı Alper Hazar’dan görevi alan Süleyman Akgün, hedeflerini İKO Vizyon’a anlattı:

İstanbul Gümüş Takı İmalatçıları ve Toptancıları Derneği’ne başkan seçildiniz? Neler söylemek istersiniz?
Dernek kurmak için 2-3 ay önce çalışmalara başladık. Genel Kurul’da üyelerimizin gösterdiği ilgi için Yönetim Kurulu adına teşekkür ederim.
 
Dernek, neden kuruldu? Dernek çatısı altında birleşmek gümüş takı sektörüne neler kazandıracak?
Aslında dernek, bir ihtiyaçtan doğdu. Sektör mensupları 3-4 yıldır bu ihtiyacı dile getiriyordu. Gümüş takı sektörü olarak diğer meslek örgütlerinde temsil edilsek de, zaman zaman temsil edilmediğimiz günler de oldu. Bugün, İDMMİB yönetiminde gümüşçüler olarak temsil edilemiyoruz. Sorunların çözümü için meslek örgütlerinden destek alsak da yine de karşıya karşıya kaldıkları problemleri kendi içimizde çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. Sorunların çözümünde temsil işlevi görmesi için derneğin kurulması gerekiyordu. Bu konu da biraz da geç kaldığımızı söyleyebiliriz. Gümüş takı sektörü, meslek grubu olarak ortak hareket etme kabiliyetini bundan sonra da sürdürecektir. Tavuk Pazarı ve çevre sokaklarda kurulan güvenlik sistemi uygulama işlemleri dernek tarafından yürütülecektir. 100’e yakın firmanın bir araya gelerek kurduğu bu görüntüleme sistemi, başlı başına bir başarıdır.

 

Derneğin kaç üyesi var? Üye hedefiniz nedir?
Derneğin şu anda 60 üyesi var.  Oluşum yeni olduğu için birçok esnafa ulaşamadık. Kısa zamanda üye sayısının 250-300’e ulaşacağına inanıyorum.

 

Türk gümüş takı sektörünün ulaştığı büyüklük hakkında bilgi verebilir misiniz?
Ocak- Ekim 2008 döneminde 1.265.108 dolar olan ihracat miktarı, bu yılın aynı döneminde 800.797 dolar  olarak gerçekleşti. Gümüş takı sektöründe son 10 aylık verilere göre, yüzde 36.70 düşüş yaşandı.

 

Dernek olarak öncelikli hedefleriniz neler olacak?
Sektörümüzün dünya pazarında söz sahibi olabilmesi anlamında fuarlarda daha fazla firmalarla temsili teşvik edilecektir. Bir yandan sektörün ürün çeşitliği, ürün kalitesinin dünya standartlarına ulaşmasını sağlarken diğer yandan da küçük ve orta ölçekli üreticileri, çeşitli seminerlerle bilgilendireceğiz. Bunun ilk adımlarını attık.  Orta ölçekli üyelerimizin çok uygun şartlarda fuarlarda temsil edilebilmeleri için İzmir’de düzenlenen JEWEX 2010 fuarıyla 9m2 veya 12m2’lik standlarla paket programı anlaşması yaptık. Yine GoldAntalya Fuarı’nda Sereks’le çok iyi şartlarda 9-12 m2’lik stand paket programı konusunda anlaşmaya vardık. Aynı konuyu Goldİstanbul için TÜYAP yetkililerine ilettik. TÜYAP’tan  da uygun koşullarda anlaşma sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu tür çalışmalarla orta ölçekli firmaların fuarlara bir hareketlilik kazandıracağına inanıyoruz. Böylece birçok usta, geliştirdiği modelleri sergileme imkanı bulacak.

 

Gümüş takı sektörünün acil çözüm bekleyen sorunları neler?
İşlerin durgun olması en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yeni pazarları araştırarak, farklı ve katma değeri yüksek ürünlerle alıcıların karşısına çıkmalıyız.

Kaynak: http://www.iko.org.tr/icerikg.asp?id=848